Karen Jespersen
(Karen Moustgaard Jespersen)
|
Mere info (fra Wikipedia):
Karen Moustgaard Jespersen (født 17. januar 1947 i København) er cand.mag., forfatter og tidligere velfærdsminister i Regeringen Anders Fogh Rasmussen III. Hun har tidligere besiddet den samme post (under titlen Indenrigsminister) som socialdemokrat i perioden 2000-01. Siden 1. februar 2007 har hun været folketingskandidat for Venstre. Karen Jespersen er placeret i Rangfølgens I klasse nr. 4.
Hun har særlig markeret sig i debatten om indvandring og integration, bl.a. med bogen Islamister og naivister (2006), som hun har udgivet sammen med sin ægtefælle Ralf Pittelkow. I bogen retter parret kritik imod multikulturalismen. Indtil oktober 2006 var hun medlem af Socialdemokraterne.
Biografi
Karen Jespersen er datter af arbejdsmand Knud Jespersen og viktualiehandler Anna Jespersen. Hun gik i Nansensgades Skole fra 1954 til 1964 og blev i 1966 matematisk student fra Rysensteen Gymnasium. To år senere begyndte hun at læse historie og arkæologi ved Københavns Universitet, hvorfra hun blev cand.mag. i 1977.
Erhvervskarrieren startede som redaktør på 14 dages-bladet Politisk Revy i 1974-1977, hvorefter hun var politisk reporter på Dagbladet Information fra 1978 til 1984. Fra 1984 til 1989 var hun ansat som journalist ved TV-avisen.
I sin rolle som samfundsdebattør fungerer Karen Jespersen som forfatter, foredragsholder m.v. Hun er desuden brevkasseredaktør i ugebladet Familie Journalen.
Hun er gift med den politiske kommentator Ralf Pittelkow og bor i Dragør.
Politisk karriere
Karen Jespersen begyndte sit politiske engagement under studietiden. Hun var medlem af konsistoriet på Københavns Universitet i 1974 og medlem af studienævnet for Historisk Institut samme sted 1975-1977.
Partipolitisk var hun først medlem af Venstresocialisterne, men skiftede til Socialdemokratiet, som hun blev folketingskandidat for i 1989. Hun var gennem hele karrieren opstillet i Amagerkredsen. Karen Jespersen blev valgt til Folketinget 12. december 1990 og nedlagde sit mandat i oktober 2004.
Hun var socialminister fra 25. januar 1993 til 28. januar 1994 og igen fra 27. september 1994 til 23. februar 2000. Herefter var hun indenrigsminister frem til den socialdemokratisk-radikale regerings afgang efter valget den 20. november 2001.
I 2004 markerede hun sig imod partiets linje, da hun stillede sig kritisk til Tyrkiets eventuelle EU-medlemskab. Senere forlod hun Folketinget. 14. januar 2007 meddelte Karen Jespersen, at hun i oktober 2006 havde meldt sig ud af Socialdemokraterne. Som årsag nævnte hun partiets udlændingepolitik, som hun opfatter som uansvarlig. Hun havde som indenrigsminister i 2000-2001 været fortaler for en stram kurs på området, men måtte under valgkampen i 2001 se sig slået af den fløj i partiet, som ønskede en lempeligere udlændingepolitik.
Ekstra-Bladet meddelte 31. januar 2007, at Karen Jespersen ved indenrigsminister Lars Løkke Rasmussens mellemkomst ville blive opstillet som folketingskandidat for partiet Venstre i Favrskovkredsen (Hammel-Hadsten-området). Dagen efter blev hendes kandidatur offentliggjort på et pressemøde. Her udtalte Karen Jespersen, at Venstre i dag var en bedre garant for lighed, velfærd og frihedsværdier end Socialdemokraterne.
Karen J.: V er bedre end S til at sikre lighed og solidaritet, Politiken 1.2.2007
Den 12. september 2007 blev Karen Jespersen udnævnt som social- og ligestillingsminister under Anders Fogh Rasmussen. Dermed sætter KJ en rekord. Der har aldrig før været nogen der har været minister i samme ministerium - først i en socialdemokratisk ledet regering og dernæst i en konkurrerende, borgerligt ledet regering.
I en pressemeddelse den 3. april 2009, skrev Jespersen, at hun ønsker at træde tilbage som Velfærdsminister, men bliver på ministerposten, indtil der er fundet en afløser.
Lars Løkke Rasmussen blev statsminister den 5. april 2009. Samme dag udtrådte Karen Jespersen af regeringen.
Citater
- "Det, vi mangler, er et parti, et virkelig kommunistisk parti, der ikke forråder arbejderne."
- "Jeg indrømmer, at det har fået en lidt odiøs klang at sende dem ud på en øde ø , men det er bestemt en mulighed. der skal undersøges. De instrumenter, vi har i dag, er ikke tilstrækkelige, fordi de kriminelle asylsøgere kommer fra lande, hvorfra der også kommer ægte asylsøgere."
- "For mig er det fuldstændig uforståeligt, at det skulle være specielt progressivt at være imod den stramme udlændingepolitik og ligge under for frihedsfjendske og kvindeundertrykkende værdier, bare fordi de kommer fra grupper af indvandrere."
- "Jeg mener, at Venstre sikrer en større lighed og solidaritet. Anders Fogh Rasmussen taler meget om samfundets sammenhængskraft. Det er et afgørende pejlemærke for mig, at der bliver ført en politik, der sikrer samfundets sammenhængskraft."
- "Venstre er et parti, der står vagt om grundlæggende liberale frihedsværdier. Ytringsfrihed, demokrati og kvinders ligestilling. Samtidig lægger det vægt på betydningen af et stærkt velfærdssamfund. Målet er personlig frihed og at den enkelte tager ansvar for sig selv - men forudsætningen er et godt velfærdssamfund. Den dobbelthed repræsenterer Venstre, og derfor blev det dem."
- "Frit valg og private leverandører af velfærdsydelser skræmmer ikke - det afgørende er, at der er et ordentligt indhold."
Bibliografi
- Opgør med den ny fattigdom (1999)
- Til støtte for Fatima (2003)
- Karen – en personlig historie (2004)
- De lykkelige danskere (i samarbejde med Ralf Pittelkow, 2005)
- Islamister og naivister (i samarbejde med Ralf Pittelkow, 2006)
Karen Jespersen har desuden bidraget til:
- Med søsterlig hilsen (1971)
- Kvinder på fabrik, (1971)
- Et bedre Danmark (1984)
- Danskere, hvem er vi? (1985)
- Det røde flertal (1987)
- På ministerens vegne (1987)
Eksterne kilder/henvisninger
- Folketinget.dk Dato: 18. juli 2003.
- Dansk Kvindebiografisk Leksikon
Fodnoter
Ovenstående information stammer fra artiklen "Karen Jespersen" i den danske Wikipedia. Indholdet er udgivet under Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0.