Poul Møller
|
Mere info (fra Wikipedia):
Poul Møller (13. oktober 1919 - 5. august 1997) var dansk politiker fra Det Konservative Folkeparti.
Baggrund og karriere
Poul Møller var søn af prokurist Hugo Møller og hustru Olga, født Müller.
Han var bror til den konservative partileder Aksel Møller og far til politikeren Per Stig Møller
- Gift 1942 med journalist og medlem af Folketinget Lis Møller (†1983). De fik børnene Hanne (f.1939), Per Stig (f.1942) og Niels Erik (f.1948).
- -med det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem Lene Bro (1984-1988).
- - med skuespilleren Grethe Thordahl (1990-1997)
Poul Møller blev aktiv i Konservativ Ungdom i begyndelsen af 30’erne, hvor organisationen var præget af autoritære og tildels antidemokratiske strømninger. Poul Møllers linje var fra begyndelsen klart demokratisk og han støttede sin bror Aksel Møller, der 1936 fortrængte Jack G. Westergaard fra formandsposten.
- Poul Møller var selv formand for Konservativ Ungdom (1943-48)
- Student(1938).Som sin bror meget aktiv i Studenterforeningen og leder af dens konservative fraktion.
- cand.jur. 1947 og landsretssagfører 1952.
- Folketingsmedlem fra 1950-1971, hvor sygdom tvang ham til at stoppe i Folketinget.
- Politisk ordfører efter sin brors tidlige død 1958.
- Fra 1979 til 1986 kom han tilbage på den politiske scene som medlem af Europa-Parlamentet og fik ved det første direkte valg i 1979 omkring 150.000 stemmer - det største stemmetal nogen dansk politiker på daværende tidspunkt havde fået. I en periode var han næstformand for parlamentet.
Han videreførte brorens indsats for at placere de konservative som den centrale politisk kraft på den borgerlige fløj og var den primære konservative idéudvikler i forhold til de mange nye politiske spørgsmål, som opstod i løbet af 1950’erne og 60’erne.
Poul Møller var en af de få konservative i den nyere politiske historie, som var i stand til at formulere et ideologisk alternativ til Socialdemokratiets meget dominerende rolle som velfærdsstatsudviklere i 1950’erne og 60’erne og i hele sit politiske liv arbejdede han på at bryde det socialdemokratiske monopol på magten. I sidste ende viste det sig dog for svært for Poul Møller at bryde med den dominerende socialdemokratiske velfærdsstatstænkning. Fra han i 50’erne havde ment, at velfærdsstaten var en trussel mod friheden, som skulle bekæmpes, måtte han indgå store kompromisser og de konservative var som deltager i VKR-regeringen 1968-71 - hvis dannelse i høj grad var Poul Møllers fortjeneste – med til at lade velfærdsstaten, skattetrykket og det antiautoritære ungdomsoprør udvikle sig uhæmmet.
I VKR-regeringen, som var ledet af den radikale Hilmar Baunsgaard udfyldte Poul Møller den centrale og opslidende post som finansminister. I 1969 blev han politisk leder af Det Konservative Folkeparti efter Poul Sørensens død.
Poul Møllers manglede – som sin bror - den personlige fysiske og mentale robusthed, som er forudsætningen for at kunne udfylde de virkelige topposter i politik. Højdepunktet på hans mangeårige politiske karriere endte således tragisk, da han bukkede under for sygdom og 1971 måtte trække sig som finansminister og forlade Folketinget.
I KU havde Poul Møller truffet sin hustru Lis Møller, der som folketingsmedlem og ikke mindst som en meget respekteret journalist kom til at spille en stor rolle som de konservatives sociale samvittighed.
Han er begravet på Frederiksberg ældre kirkegård.
Bibliografi
- Mennesker og meninger - 1970
- Politik på vrangen - 1974
Litteratur
- Nikolaj Bøgh: Brødrene Møller. Historien om et konservativt dynasti. København 2007 [http://www.aschehoug.dk/Default.aspx?ID=47&ProductID=1478968]
Ovenstående information stammer fra artiklen "Poul Møller" i den danske Wikipedia. Indholdet er udgivet under Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0.